Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Steen met opschrift "Herinneren met iedereen. Zodat de een de ander niet vergeet"

Crea 16 herdenkt slachtoffers razzia met gedenksteen


06/04/2021

Tijdens de razzia’s van 1942 werden opgepakte Joodse Antwerpenaren verzameld in stedelijke gebouwen. Dat gebeurde ook in basisschool 16, de huidige stedelijke basisschool Crea 16. Een nieuwe gedenksteen houdt de herinnering levend.

Tijdens de zomer van 1942 vonden in Antwerpen een aantal grote razzia’s plaats waarbij Joodse Antwerpenaren gezocht werden. Een van deze razzia’s begon op 28 augustus 1942. In totaal werden tijdens deze razzia ongeveer 1000 Joodse Antwerpenaren via Kazerne Dossin naar concentratiekampen gevoerd. In 4 wijken werden door politiediensten Joodse Antwerpenaren opgepakt en verzameld in stedelijke gebouwen. Een van die gebouwen was basisschool 16 in de Grotehondstraat in de Zurenborgwijk. 

"Herinneren met iedereen. Zodat de een de ander niet vergeet", staat geschreven op de gedenksteen aan stedelijke basisschool Crea 16.

Foto: Dries Luyten

Wandeling en lespakketten

De wijk organiseert sinds 2018 herdenkingsmomenten. Zo gaf professor Herman Van Goethem tijdens een wandeling langs belangrijke plekken toelichting bij de gebeurtenissen. Auteur Jeroen Olyslaegers las voor uit zijn boek Wil. En het Vredescentrum ontwikkelde in 2019 educatieve pakketten voor de derde graad van het basisonderwijs en het secundair onderwijs van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Het doel: de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen thematisch bespreken tijdens de lessen. 

Jeroen Olyslaegers en Maud Bekaert

Daarnaast werd samen met stedelijke basisschool Crea 16 en haar ouderraad een manier gezocht om de gebeurtenissen in de school op een gepaste manier te herdenken. Met steun van het kabinet onderwijs en het Masterplan herdenking WO II kwam er een gedenksteen. Kunstenaar Maud Bekaert sierde de steen met een gepaste zin van auteur Jeroen Olyslaegers. Zo vormt de gedenksteen het sluitstuk van deze herdenking. Op 28 augustus 2021 volgt nog een plechtige inhuldiging.

Op de website van het Vredescentrum vind je meer info over het educatief aanbod voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

Wil je meer te weten komen over de Jodenvervolging in Antwerpen? Lees dan zeker ons artikel.

Cookies opgeslagen