Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Open Huizen: verhalen van oorlog vervolging en verzet

Open Huizen

 

Verhalen van oorlog, vervolging en verzet

4 en 5 mei 2024

 

Scroll

Open Huizen is een jaarlijks herdenkingsweekend om de herinneringen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Tijdens verschillende kleine bijeenkomsten delen vertellers, bezoekers en bewoners verhalen over stadsgenoten. Dat doen ze op de plekken (of in de buurt) waar deze mensen vroeger woonden. Iedereen is welkom om mee te luisteren, te praten en samen te herdenken.

"Wat aan te vangen met al die beladen plekken, met al die littekens in de stad? Het beste antwoord lijkt me initiatieven zoals deze, Open Huizen dus. Blijf onderzoeken, blijf speuren naar getuigenissen, blijf getuigen en vooral: blijf luisteren. Luister aandachtig, laat het tot je doordringen, uit respect, ja, maar vooral om goed te beseffen dat elke mens die sneuvelt in een oorlog, elke mens die omkomt terwijl hij wegvlucht voor oorlogsgeweld of vervolging, die opgesloten wordt of gemarteld, een mens is zoals wij. Denk nooit dat het minder erg is voor andere mensen, dat ze de pijn minder voelen, dat de wanhoop minder aan hen vreet, dat ze de rampspoed ‘gewend’ zijn. We zijn allemaal mensen, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we verlangen allemaal naar liefde, veiligheid, erkenning. Als we dat ten volle beseffen, als we ons bewust zijn van wat in het Engels ‘our common humanity’ wordt genoemd, dan zullen we hopelijk niet alleen voor onszelf, maar ook voor elkaar zorgen. Dan zullen we opkomen voor elkaar en onze nek voor elkaar uitsteken."

  Kristien Hemmerechts op het slotevenement van Open Huizen, 7 mei 2023  

 

Editie 2024

Open Huizen vindt dit jaar plaats op 4 en 5 mei. Gedurende 2 dagen kan je in 6 districten verschillende vertellingen gaan beluisteren, een filmvoorstelling bekijken of een buurtwandeling meedoen. Het slotevenement op zondagavond wordt opgeluisterd met poëzie en muziek, gevolgd door een receptie. Benieuwd?
 

Hoe ging het eraan toe op vorige edities? Lees meer.

Open Huizen is een initiatief van ErfgoedLab Antwerpen, het MAS en het Vredescentrum in samenwerking met Kazerne Dossin en diverse lokale partners.

Cookies opgeslagen