Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Open Huizen: verhalen van oorlog vervolging en verzet

Open Huizen

 

 

Verhalen van oorlog, vervolging en verzet

 

Scroll

Open Huizen is een jaarlijks herdenkingsweekend om de herinneringen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Tijdens verschillende kleine bijeenkomsten delen vertellers, bezoekers en bewoners verhalen over stadsgenoten. Dat doen ze (in de buurt van) waar zij vroeger woonden. Iedereen is welkom om mee te luisteren, praten en samen te herdenken.

Open Huizen 2023

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei stelden 24 huizen, scholen en buurtcentra in 4 Antwerpse districten hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

"Wat aan te vangen met al die beladen plekken, met al die littekens in de stad? Het beste antwoord lijkt me initiatieven zoals deze, Open Huizen dus. Blijf onderzoeken, blijf speuren naar getuigenissen, blijf getuigen en vooral: blijf luisteren. Luister aandachtig, laat het tot je doordringen, uit respect, ja, maar vooral om goed te beseffen dat elke mens die sneuvelt in een oorlog, elke mens die omkomt terwijl hij wegvlucht voor oorlogsgeweld of vervolging, die opgesloten wordt of gemarteld, een mens is zoals wij. Denk nooit dat het minder erg is voor andere mensen, dat ze de pijn minder voelen, dat de wanhoop minder aan hen vreet, dat ze de rampspoed ‘gewend’ zijn. We zijn allemaal mensen, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we verlangen allemaal naar liefde, veiligheid, erkenning. Als we dat ten volle beseffen, als we ons bewust zijn van wat in het Engels ‘our common humanity’ wordt genoemd, dan zullen we hopelijk niet alleen voor onszelf, maar ook voor elkaar zorgen. Dan zullen we opkomen voor elkaar en onze nek voor elkaar uitsteken."

  Kristien Hemmerechts op het slotevenement van Open Huizen, 7 mei 2023  

 

Dit was Open Huizen 2023

Mensen luisteren naar man die foto vastheeft
mensen zitten op een stoel
mensen zitten in een zaal, man staat op podium
mensen zitten en luisteren naar een man en vrouw
man en vrouw
vrouw speelt viool, man speelt accordeon
groep staande mensen

Vorige edities

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2022 stelden 20 huizen, scholen en buurtcentra in 6 Antwerpse districten hun deuren open. Tijdens dit weekend kwamen bijna 1.000 bezoekers samen op 19 plekken om slachtoffers te herdenken. Het waren 2 boeiende en inspirerende dagen vol persoonlijke verhalen, emotionele getuigenissen, muziek en poëzie.

Dit was open Huizen 2022

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum in samenwerking met Kazerne Dossin en diverse lokale partners.

Cookies opgeslagen