Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Namenproject

ok

Monument-memoriaal aan het Loodswezen

Op de Scheldekaaien, ter hoogte van het Loodswezen, komt er een monument-memoriaal ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De ambitie van het nieuwe monument-memoriaal is om verschillende gemeenschappen en generaties samen te brengen in het herdenken van de oorlog. Daarom zullen de namen van alle Antwerpse slachtoffers, vermoedelijk zo’n 25.000, erin geïntegreerd worden. Anders dan een begraafplaats of mausoleum zal de site ook een  plaats zijn waar idealen zoals onze democratische grondwaarden actief gehuldigd zullen worden.

4 categorieën

Er bestaan vandaag al een aantal historische, veelal kleinere, WOII-monumenten in Antwerpen. Op het nieuw te bouwen monument-memoriaal worden alle slachtoffergroepen verenigd. Het gaat om mensen die verbonden zijn door en met Antwerpen. Ze worden gegroepeerd volgens vier categorieën:

  • Slachtoffers van de Holocaust
  • Burgerslachtoffers van het nazigeweld (werkweigeraars, verplicht tewerkgestelden, verzetsstrijders, politieke gevangenen);
  • Burgerslachtoffers van militair geweld (i.e. slachtoffers van de bombardementen en de V-bommen);
  • Militaire slachtoffers (Belgische en/of internationale strijdkrachten; i.e. geallieerde of Belgische soldaten en Antwerpse krijgsgevangenen).


Inventarisatie

Het stadsarchief (FelixArchief) inventariseert de namen die het monument-memoriaal dient te dragen. Aan het monument-memoriaal zal een begeleidende tekst geplaatst worden om ook de naamloze slachtoffers te herdenken. En zij die de oorlog overleefden en de herinneringen eraan blijvend meedroegen.

Locatie

De locatie is niet toevallig gekozen. De site van het Loodswezen biedt grote zichtbaarheid en verbindt stad met haven, twee belangrijke locaties met betrekking tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Ze ligt bovendien in de nabijheid van het Red Star Line Museum en het FelixArchief, twee instellingen die mee het ‘geheugen’ van de stad vormen. In het nabije MAS komt ook een permanente tentoonstelling, gewijd aan de geschiedenis van WOII in Antwerpen. De plek moet een plaats van betekenis worden, gericht op rust en samenzijn, te midden van de drukke stad.

2021

Wie het monument-memoriaal vorm zal geven, wordt beslist door middel van een internationale ontwerpwedstrijd. In de loop van 2021 zal het winnende ontwerp gekend zijn.

 

Cookies opgeslagen