Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Bonte Mantelstraat, Jan de Schuyter

Portret van een man

Jan de Schuyter

Jan de Schuyter trekt als journalist naar de getroffen plaatsen om erover te kunnen getuigen. Maar hij mag zijn getuigenis niet publiceren.

Verwoeste gebouwen
Theaterplein in Antwerpen

V2, 28 oktober 1944, 18.20u, Bonte Mantelstraat. Bekijk de slider om een beeld van vroeger en nu te vergelijken.

Volkswijk weggeveegd

Van de straat waarover het in deze getuigenis gaat, blijft na de inslag niets meer over. Het puin ligt meer dan een meter hoog. 71 lichamen en 81 gewonden worden onder de brokstukken vandaan gehaald. De hele Bonte Mantelstraat is weggeveegd.

Na de oorlog worden de huizen niet heropgebouwd. Op de plek van de inslag wordt het Theaterplein aangelegd. De muurschildering hier herinnert aan de volkse straat die op 28 oktober 1944 in één klap verdween.

Muurschildering

Kunst in de straat

Het tijdelijk kunstwerk van Toon Van Ishoven meet 14 op 10 meter. Het maakt de materiële schade bij de impact van een V-bom aanschouwelijk.

Geen woord hierover!

Tijdens de bombardementen leggen de geallieerden en de stad een strenge censuur op. Kranten mogen niet berichten over de inslagen. Informatie over bijvoorbeeld de plaats van de inslagen zou de Duitsers in staat kunnen stelen om de bommen preciezer af te stellen of te verbeteren.

De censuur werkt. De Duitsers krijgen onvoldoende informatie om hun lanceringen bij te stellen. Duitse spionnen in de stad proberen berichten door te sturen, maar hun informatie is niet accuraat genoeg en te beperkt.

Toch zijn er verschillende journalisten en burgers die hun getuigenis neerschrijven. Na de oorlog worden er verschillende gepubliceerd. Onder meer het boek 'Gemarteld Antwerpen' van Jan de Schuyter.

Cover van het boek 'Gemarteld Antwerpen' toont een V1 die neerstort tussen de kathedraal en de Boerentoren
Artikel met als kop 'Gevaar voor vliegende bommen in België?'

Opgepast, vliegende bommen

Al bij het begin van de bombardementen vermeldt de pers dat ze niet zal berichten over de precieze inslagen. In dit artikel worden wel enkele voorzorgsmaatregelen aangeraden.

Krantenartikel met als kop 'Enkel bijzonderheden over de V2'

'Belangrijke bijzonderheden over de V2'

Censuur betekent niet dat de Antwerpenaar helemaal verstoken blijft van informatie over de V-bommen.

Krantenartikel met als kop 'Afscheid van Lode Zielens'

Afscheid van Lode Zielens

Op 28 november is journalist en schrijver Lode Zielens een van de slachtoffers van de inslag op de Plantin en Moretuslei. Ondanks de censuur wordt toch over zijn dood bericht.

Cookies opgeslagen