Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Editie 2022

mensen in een huiskamer

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober stelden 20 huizen, scholen en buurtcentra in 6 Antwerpse districten hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Deelnemers konden gratis meerdere herdenkingen bijwonen. Bijeenkomsten in eenzelfde buurt lagen op wandelafstand en sommige locaties richtten 2 of 3 vertelmomenten in. 

Tijdens dit weekend in oktober kwamen bijna 1.000 bezoekers samen op 19 plekken om slachtoffers te herdenken. Het waren 2 boeiende en inspirerende dagen vol persoonlijke verhalen, emotionele getuigenissen, muziek en poëzie.

In de Korte van Ruusbroecstraat eerde Stadsdichtersduo Proza-K de Joodse dichter Beynish Zylbersztejn door oude en nieuwe gedichten aan hem op te dragen in het huis waar hij woonde.

In het Stadspark kon je luisteren naar de geschiedenis van een Brits soldaat die er sneuvelde tijdens de bevrijding, precies op de plek waar hij overleed.

In Borgerhout vertelde Michel Fischler in het huis waar zijn vader woonde hoe die als jongeman de oorlog kon ontvluchten terwijl de rest van het gezin werd gedeporteerd en vermoord.

In Merksem kon je ontdekken hoe de onbezongen helden van het verzet hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en welke prijs hun families daar generaties lang voor betaald hebben.

Dit zijn slechts enkele van de ontroerende verhalen die dankzij een grote groep vrijwilligers verteld konden worden tijdens Open Huizen.

Tijdens een slotevenement in het Felix Pakhuis blikten een 100-tal mensen samen terug op het weekend. Daar werd ook het belang benadrukt om alle slachtoffers van de oorlog te blijven herdenken in de toekomst. Om het met een zin van Jeroen Olyslaegers te zeggen: “Herinneren met iedereen zodat de een de ander niet vergeet.

Noteer alvast: de volgende editie van Open Huizen vindt plaats op 6 en 7 mei 2023.

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum in samenwerking met Kazerne Dossin en diverse lokale partners.

Editie 2021

Cookies opgeslagen