Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Vorige edities

Editie 2023

Open Huizen vond plaats op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023. 24 huizen, scholen en buurtcentra in 4 Antwerpse districten stelden hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het afsluitmoment vond plaats in het Museum aan de Stroom | MAS, waar ook de expo 'Stad in oorlog' te bezoeken was. Het MAS deed in 2019 een oproep bij de Antwerpenaren naar verhalen en erfgoed rond de Tweede Wereldoorlog, wat meer dan 300 persoonlijke getuigenissen van overlevenden en nazaten opleverde. Een aantal van deze verhalen worden voor het eerst publiek verteld in deze editie van Open Huizen. 

Welke verhalen kwamen aan bod?

Editie 2022
mensen in een huiskamer

Tijdens het weekend van 8 en 9 oktober 2022 in oktober kwamen bijna 1.000 bezoekers samen op 19 plekken om slachtoffers te herdenken. Het waren 2 boeiende en inspirerende dagen vol persoonlijke verhalen, emotionele getuigenissen, muziek en poëzie.

In de Korte van Ruusbroecstraat eerde Stadsdichtersduo Proza-K de Joodse dichter Beynish Zylbersztejn door oude en nieuwe gedichten aan hem op te dragen in het huis waar hij woonde.

In het Stadspark kon je luisteren naar de geschiedenis van een Brits soldaat die er sneuvelde tijdens de bevrijding, precies op de plek waar hij overleed.

In Borgerhout vertelde Michel Fischler in het huis waar zijn vader woonde hoe die als jongeman de oorlog kon ontvluchten terwijl de rest van het gezin werd gedeporteerd en vermoord.

In Merksem kon je ontdekken hoe de onbezongen helden van het verzet hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en welke prijs hun families daar generaties lang voor betaald hebben.

Dit zijn slechts enkele van de ontroerende verhalen die dankzij een grote groep vrijwilligers verteld konden worden tijdens Open Huizen.

Tijdens een slotevenement in het Felix Pakhuis blikten een 100-tal mensen samen terug op het weekend. Daar werd ook het belang benadrukt om alle slachtoffers van de oorlog te blijven herdenken in de toekomst. Om het met een zin van Jeroen Olyslaegers te zeggen: “Herinneren met iedereen zodat de een de ander niet vergeet.

Editie 2021

Cookies opgeslagen