Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Open Huizen: Melvyn Fishel vertelt over de familie Fishel

Bij het opruimen van de woning van zijn vader vond Melvyn Fishel enkele brieven van zijn grootouders, geschreven vanuit de Dossinkazerne. Zo begon hij met zijn onderzoek naar de geschiedenis van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koen en Cath van de Theatergarage kwamen Melvyn op het spoor. Op hun vraag vertelde hij zijn familieverhaal tijdens Open Huizen. 

De familie Fishel woonde in de De Leescorfstraat 53 in Borgerhout: Mendel Fishel, zijn vrouw Emily Black, en hun drie zonen. Mendel en Emily waren met hun twee oudste zonen Bernard en Leonard – Melvyns vader - uit Engeland geëmigreerd. Hun jongste, Leon, werd in Antwerpen geboren. Ze verdienden de kost als stoffenhandelaars. 

Portret van twee mannen en een vrouw

Melvyns grootouders: Emily Black en Mendel Fishel met hun jongste zoon Leon. Copyright: Melvyn Fishel

Vlak na het uitbreken van de oorlog werden Bernard en Leonard meegenomen door de Duitsers. Omdat ze de Britse nationaliteit hadden, werden ze krijgsgevangen. Vijf jaren zaten Melvyns vader en diens oudste broer in hechtenis in Duitsland. Beiden overleefden de oorlog. 

 

Groepsportret van 20 à 30 mannen

Leonard Fishel (4de van rechts) en Bernard Fishel (4de van links) in gevangenenkamp Kreuzburg. Copyright Kazerne Dossin

Melvyns grootouders en zijn oom Leon wachtte een erger lot. In 1942 kregen zij het bevel zich aan te melden in de Dossinkazerne. Van daaruit werden Mendel en Emily meteen naar Auschwitz gevoerd. Leon werd eerst als dwangarbeider naar Frankrijk gestuurd, voor ook hij naar Auschwitz ging. Geen van hen is teruggekeerd. Toen Bernard en Leonard na de oorlog terugkeerden, troffen ze een leeg huis aan. 

De laatste brieven van Melvyns grootouders schetsen een aangrijpend beeld van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je kan het verhaal van Melvyn Fishel ook nalezen op diens eigen website.


Open Huizen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Open Huizen houdt de herinnering aan deze mensen levend. Het zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadgenoten op bijzondere locaties waar slachtoffers woonden en werkten. 

De eerste editie van Open Huizen vond plaats op 9 en 10 oktober 2021. 
 

Cookies opgeslagen