Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Schenking Tony Sharp - map Antwerp V1 and V2 attacks

Verhalen over WO II in het MAS


12/10/2022

Het MAS startte in september 2020 een oproep voor het delen van persoonlijk erfgoed over de Tweede Wereldoorlog, als voorbereiding op een tentoonstelling over het thema. Antwerpenaren deelden boeiende getuigenissen, unieke objecten en sprekende documenten over de oorlogsjaren. Door de verzamelronde krijgt de tentoonstelling over Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog een biografische insteek. Niet alle verhalen konden een plaats krijgen in de tentoonstelling. Daarom doen het MAS en ErfgoedLab drie andere projecten om dit persoonlijk erfgoed met het publiek te delen.

In alle districten van Antwerpen zijn tussen september 2020 en juli 2021 contactdagen gehouden waar Antwerpenaren hun persoonlijk erfgoed en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog konden aanbieden. Het leverde een schat aan informatie en emotie op. De oproep telde ongeveer 300 reacties. Met een aantal 90-jarigen die de oorlog bewust meemaakten werden interviews afgenomen. Deze getuigenissen geven samen met de verzamelde objecten de tentoonstelling mee vorm. Een 60-tal verhalen uit deze verzamelronde komen in de tentoonstelling.

Kaart Antwerp V1 and V2 attack

Net zoals vele andere geallieerde soldaten kreeg Jack Sharp na het V-bommenoffensief de kaart Antwerp V1 and V2 attack. Fall of shot on arrondissenement Antwerp from 7 Oct. 1944 to 30 March 1945. © Tom Van Ghent

Schenkingen

De MAS-collectie en de collecties van de partners van de verzamelronde werden verrijkt met schenkingen van aanbieders. Tony Sharp bracht afgelopen september een bijzondere kaart mee uit Engeland. Zijn vader Jack Sharp was een Brits militair die enkele maanden in Antwerpen was gestationeerd vanaf eind 1944. Hij hielp met onklaar maken van niet-ontplofte V-bommen en het opruimen van schade in de stad. Jack Sharp kreeg zoals vele andere geallieerde soldaten na het V-bommenoffensief de kaart Antwerp V1 and V2 attack. Fall of shot on arrondissement of Antwerp from 7 Oct. 44 to 30 March 45 in een lederen tas. Hij bewaarde de kaart met de V-bominslagen zijn hele leven. Zijn zoon Tony Sharp schonk de kaart en tas aan het MAS.

Schenking Tony Sharp - kaart Antwerp V1 and V2 attack

Zoon Tony Sharp en zijn nicht Joanne Arundel bij de kaart die zijn vader kreeg na het V-bommen offensief. © Tom Van Ghent

Recent schonk Yvonne Van der Maat een sigarendoosje met bomscherven van de beruchte V-bommen. Toen de V-bommen vielen tussen oktober 1944 en maart 1945 was ze 14 jaar. Ze schuilde met haar familie in de kelder. Wanneer het bomalarm gedaan was, raapte ze met haar zussen de nog warme scherven op. Als nieuwsgierige kinderen werden ze uitgedaagd door het gevaar. De stukjes herinneren haar aan de angst, gevaar en avontuur van het laatste oorlogsjaar.

Beide objecten zullen over een klein jaar te zien zijn in de tentoonstelling over Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opening zal op 7 september 2023 plaatsvinden.

Schenking Yvonne Van der Maat - sigarendoosje met bomscherven

Yvonne Van der Maat bij de schenking van haar sigarendoosje met bomscherven van de V-bommen. Ook op de foto: Hazel Waeterschoot, inhoudelijk medewerker WOII - MAS en Erfgoedlab. © Tom Van Ghent

Schenking Yvonne van der Maat

Het sigarendoosje met bomscherven van de V-bommen, door Yvonne Van der Maat geschonken aan het MAS. © Tom Van Ghent

Nieuwe projecten

De getuigenissen, objecten en documenten uit de verzamelronde kunnen niet allemaal getoond worden in de tentoonstelling. Drie andere lopende projecten werken met het persoonlijk erfgoed uit de MAS-verzamelronde.

Het ErfgoedLab bereidt een Stadskroniek voor met een 15-tal families die hun oorlogsverhaal deelden. Iemand in de familie schrijft het verhaal uit. Verschillende generaties werken mee: personen die de oorlog als kind meemaakten, (klein)kinderen die over de ervaringen van (groot)ouders schrijven. De vraag die centraal staat is: Welke impact had de Tweede Wereldoorlog op jouw familie? Naast de ervaringen van familieleden, is er ook ruimte voor de hedendaagse impact van de oorlog. Hoe leven oorlogsverhalen verder?

Tijdens het weekend van 8 en 9 oktober vond Open Huizen plaats. Dat zijn vertellingen over het leven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in intieme sfeer op de plaats waar de slachtoffers woonden of vaak kwamen. Een aantal vertellingen kwamen voort uit aanbiedingen van de verzamelronde. In de volgende editie van Open Huizen in mei 2023 zullen de MAS-verhalen een nog prominentere plaats krijgen.

Het derde project is een artikelreeks met nog onbekende verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Elke maand komt er een nieuw artikel met verhaal of erfgoed uit de verzamelronde hier op de website. De thematische verhalen brengen een persoonlijk blik op de oorlogsjaren. Verwacht je aan boeiende verhalen over het oorlogsverleden van de stad vanuit een biografisch perspectief.

Op basis van de MAS-verzamelronde komt er een dus niet alleen een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, maar ook een boek met persoonlijke oorlogsverhalen, vertellingen tijdens het Open Huizen-weekend en een artikelreeks. Zodat we niet vergeten, wat er zich midden vorige eeuw in Antwerpen afspeelde.

Cookies opgeslagen