Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Drie personen zitten neer voor een gesprek.

Stefan Hertmans over de zoektocht naar WO II in de buurt


08/06/2021

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in jouw buurt gebeurde? Auteur Stefan Hertmans vertelt in zijn boek De opgang over een Vlaamse SS’er die in zijn huis woonde. Hij ging op 27 mei in gesprek met Marc Weyns, die deelneemt aan een burgeronderzoek naar de Jodenvervolging in Deurne. Je kan het hele gesprek nu herbekijken.

Misschien was jouw straat tijdens de bezetting het decor van een bijzondere geschiedenis? Of stond jouw huis er al in 1940. Wie woonde er destijds in jouw woning? En wat is het verhaal van die mensen?

Stefan Hertmans en Marc Weyns hebben zich dat elk op hun eigen manier afgevraagd en gingen erover in gesprek met moderator Helen Grevers (Vredescentrum).

Dat gesprek kan je nu integraal herbekijken.

Stefan Hertmans en Marc Weyns gaan in gesprek met Helen Grevers.

De opgang

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Eerder schreef hij de veelgeprezen roman Oorlog en Terpentijn over de Eerste Wereldoorlog. 

In 2020 verscheen zijn roman De opgang, een boek dat over de Tweede Wereldoorlog gaat. Het vertelt over de Vlaamse SS’er Willem Verhulst en zijn gezin. Zij zijn de vroegere bewoners van het huis in Gent waarin Hertmans zelf jarenlang woonde.

Jodenvervolging in Deurne

Marc Weyns is bestuurder van de vzw Buurtwerk ’t Pleintje in Deurne. Hij neemt actief deel aan een burgerinitiatief dat onderzoek doet naar de geschiedenis van de Jodenvervolging in Deurne.

In het gesprek vertelt hij meer over het bijzondere verhaal van de Joodse Anna Van Dam die tijdens de oorlog in de Van Steenlandstraat in Deurne woonde.
 

Cookies opgeslagen