Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Plaat met namen

Oproep naar getuigen over het Antwerpse Atheneum tijdens WOII


08/03/2024

Wat gebeurde er tijdens de oorlogsjaren binnen de muren van het Atheneum? Wat was het lot van de Joodse leerlingen van de school? Weet jij meer, laat het dan snel weten. De school voert immers een onderzoek naar de gebeurtenissen van toen. Het GO! K. Atheneum Antwerpen is trouwens op zondag 5 mei een van de locaties van Open Huizen.

Op 1 februari 1941 telde het Antwerpse Atheneum 1149 leerlingen, waaronder 104 Joodse jongens. Hoeveel van hen de oorlog overleefden, is niet duidelijk. Wel had men weet van 9 leerkrachten die het leven lieten. Na de oorlog besliste men om een herdenkingsplaat op te richten voor de slachtoffers van de oorlog: leerkrachten, leerlingen, oud-leerkrachten en oud-leerlingen. Er werd een oproep gelanceerd. Maar van de namen van de zowat 10% Joodse leerlingen van het Atheneum, belandden er maar 13 op het memoriaal. Was er überhaupt nog iemand in leven om op de oproep te reageren en te laten weten dat een familielid gestorven was?

Plaat met namen

Een herdenkingsplaat gedenkt de overleden leerkrachten, leerlingen, oud-leerkrachten en oud-leerlingen.

Onderzoek

In 2021 startte het Atheneum een onderzoek naar wat zich tijdens de oorlogsjaren afspeelde binnen de schoolmuren. Wat was het lot van al die leerlingen? Hoe werd hun vertrek beleefd tijdens de bange oorlogsjaren? Om op die vragen een antwoord te vinden, is het Atheneum op zoek naar getuigenissen. Maakte je de oorlogsjaren van het Atheneum destijds zelf mee? Zat jouw grootvader er op de schoolbanken? Of was hij een van de leerkrachten tijdens de oorlog?

Heb je zelf een verhaal, ken je iemand die er een heeft of bezit je een foto? Laat dan snel iets weten via getuigenissen@atheneumantwerpen.be of 0456 79 46 10. Geef duidelijk aan waarover je informatie kan delen en stuur - als je die hebt - een foto mee. Vergeet ook zeker jouw naam en contactgegevens niet te vermelden. Je krijgt snel een antwoord.

Open Huizen

Op zondag 5 mei is het Atheneum Antwerpen een van de locaties van Open Huizen. Twee keer vindt er een vertelling plaats, waarbij ook een stukje van de film De laatste Joodse zomer wordt getoond. Je ontdekt welke informatie het onderzoek van de school al opleverde. En de namen van de Joodse leerlingen uit de periode1940-1942 worden tentoongesteld. ’s Avonds gaat ook het slotmoment van Open Huizen 2024 door in het Atheneum Antwerpen.
 

Cookies opgeslagen