Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Zwart-witfoto van het Loodswezen vanuit de lucht.

Nieuwe website toont de namen van de Antwerpse slachtoffers van WO II


03/09/2021

Op 3 september lanceerde stad Antwerpen de website ‘Namenproject Antwerpen’. Daarmee geeft de stad inzage in het lopende onderzoek naar de Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden en andere betrokkenen kunnen aan het onderzoek participeren en gegevens corrigeren of aanvullen.

‘Namenproject Antwerpen’ is de voorbode van een nieuw monument-memoriaal. Dat verrijst vanaf 2024 aan de Scheldekaaien bij het Loodswezen. Het monument toont de namen van de overleden oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden en/of er stierven. Naar schatting gaat het om zo’n 25.000 namen. Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen voert het historisch onderzoek.

De lijst met slachtoffers is beschikbaar op www.antwerpenherdenkt.be/namenproject. Van elk slachtoffer toont de lijst de voornaam, achternaam, geboorteplaats en geboortedatum. Via een zoekfunctie kunnen bezoekers de databank doorzoeken. Op dit ogenblik bevat de lijst de gegevens van 19.112 slachtoffers.

Nabestaanden en andere betrokkenen kunnen bijkomende informatie delen of correcties voorstellen. Dat kan via de website www.antwerpenherdenkt.be/namenproject.

‘Namenproject Antwerpen’ werd gelanceerd op 3 september, aan de vooravond van de 77ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen door de geallieerden.

Cookies opgeslagen