Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Drie portretten van mannen

Nieuwe namen toegevoegd aan het Namenproject


13/12/2021

Na een update toont de website van het Namenproject opnieuw de meest actuele stand van het slachtofferonderzoek. Tientallen nieuwe namen en meer dan 100 gesuggereerde correcties of aanvullingen zijn grotendeels verwerkt. Je kan ze raadplegen via de databank op de website van het Namenproject. Slechts een handvol van de ingestuurde namen behoeft de komende weken en maanden nog verder onderzoek. Dat de teller vandaag op meer dan 19.000 staat, danken we aan de talrijke inzendingen en de voortgang van het slachtofferonderzoek. Maar over wat voor namen gaat het nu exact? En welk verhaal gaat erachter schuil? Aan de hand van twee slachtoffers lichten we een tipje van de sluier op. 

Een van de nieuwe oorlogsslachtoffers wiens naam sinds kort op de website van het Namenproject staat is Achilles Troch. Deze verzetsman overlijdt omstreeks 14 september 1944 op 25-jarige leeftijd tijdens militaire confrontaties in en rond Merksem. De randgemeente is in de nasleep van de bevrijding van Antwerpen gedeeltelijk ontruimd. Er wordt zeer hevig gevochten. Duitse soldaten verschansen zich aan de overkant van het Albertkanaal. De dood van Troch en twee andere verzetskameraden (Maurice Wuyts en Frans Robbé) wekt beroering in Antwerpen. Zij sneuvelen namelijk in de buurt van het kanaal terwijl ze proberen om een gewonde makker te evacueren. Enkele dagen later maken Gazet van Antwerpen en Het Handelsblad melding van de gebeurtenissen.

Troch, Robbé en Wuyts zijn geen uitzondering. Tal van andere weerstanders proberen tijdens de bevrijdingsgevechten hun steentje bij te dragen. Niet zelden kennen zij het terrein, wat een pluspunt is. Ze volgen in het zog van de geallieerde troepen, maar hebben weinig militaire ervaring. Zij nemen de wapens op als leden van het georganiseerde verzet: het Geheim Leger, de Witte Brigade, de Nationaal Koningsgezinde Beweging of de Patriottische Milities van het Onafhankelijkheidsfront.

Tot nu toe heeft het Namenproject om en bij 45 weerstanders kunnen identificeren die sneuvelen tijdens deze bevrijdingsgevechten. Zo’n 15 onder hen laten het leven tijdens de eerste dagen van oktober. Op dat moment slagen ze er samen met Canadese soldaten eindelijk in om het Albertkanaal bij Merksem over te steken – een belangrijke strategische doorbraak. 

Drie portretten van mannen

Achilles Troch (67), Maurice Wuyts (89) en Frans Robbé (53) – Privé-collectie N. Kiekens

V-bomslachtoffers uit de districten

Een andere recent toegevoegde naam is die van de Deurnse familie Pingnet. De 12-koppige familie woont in 1945 in de Plankenbergstraat 121. Op 3 februari 1945 slaat het noodlot toe en treft een V2 de straat vol. Vader Louis en 4 van de kinderen (Hugo, Guido, Marie-Thérèse en Damienne) laten die dag het leven. 76 jaar later contacteren de nabestaanden het Namenproject van Antwerpen met de vraag om de namen van hun overleden voorouders op te nemen in de online databank. 

De naam Pinget ontbrak tot voor kort in de databank. Vooral de namen van de dodelijke slachtoffers uit Antwerpen-stad zijn gekend. Systematisch onderzoek naar de namen van de dodelijke v-bomslachtoffers in de randgemeenten (nu districten) bestaat er niet. Het Namenonderzoek wil daar de komende maanden verandering in brengen en hoopt onder meer de ongeveer 241 dodelijke V-bomslachtoffers uit Deurne een naam te geven. Met maar liefst 111 inslagen (55 V1 en 56 V2) is Deurne alvast de zwaarst getroffen randgemeente van Antwerpen. 

Ontdek meer dan 19.000 namen van Antwerpse oorlogsslachtoffers op de website van het Namenproject.
 

Cookies opgeslagen