Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Gang met gevulde archiefkasten

Nieuwe lijst van het Namenproject Antwerpen bevat 23.134 namen van oorlogsslachtoffers


12/11/2023

Het Namenproject Antwerpen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt om de dodelijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te eren. Op 11 november 2023 lanceerde het project een vernieuwde lijst die 23.134 namen bevat van oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven.

Het Namenproject Antwerpen is de voorbode van een nieuw monument-memoriaal dat op initiatief van stad Antwerpen vanaf 2024 verrijst aan de Scheldekaaien bij het Loodswezen. Het monument toont de namen van de overleden oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven. Naar schatting gaat het om zo’n 25.000 namen. 
 
Fysiek en digitaal monument

Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen inventariseert de namen van deze oorlogsslachtoffers. Het gaat om dodelijke slachtoffers die tot een van de vier slachtoffergroepen behoren: Holocaustslachtoffers, burgerslachtoffers van nazigeweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. Zij zullen een plaats krijgen op het monument aan de Scheldekaaien. Samen met het fysieke monument zal er ook een digitaal monument ontwikkeld worden waarop de volledige namenlijst zal verschijnen en de slachtoffers herdacht kunnen worden. 

Pancarte ter herinnering van Szmul Mendelsohn

Van elk slachtoffer kan je een digitaal naamplaatje downloaden.

Aanvullingen en correcties

Vooruitlopend op het digitale en het fysieke monument, werd in de loop van 2021 een namenlijst online gezet op de website van Antwerpen Herdenkt, een platform om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden. Die namenlijst bevatte ruim 19.000 namen. In de voorbije maanden werd hard gewerkt aan de aanvulling en correctie van deze lijst. De vernieuwde lijst verscheen op 12 november 2023, en telt 23.134 namen.

De volgende maanden werkt het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen verder aan de lijst. Er zullen op geregelde tijdstippen nieuwe namen verschijnen en correcties worden aangebracht. Belangstellenden kunnen de namenlijst raadplegen en via de website aanvullingen of correcties bezorgen aan de onderzoekers in het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen. 

Cookies opgeslagen