Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Kind wandelt op stoep

Bekijk de documentaire 'Regina Sluszny: Oorlogskind tussen twee werelden'


19/08/2022

Het Vredescentrum van stad Antwerpen presenteert de nieuwe educatieve documentaire ‘Regina Sluszny: Oorlogskind tussen twee werelden’. Als kind overleefde Regina de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Tot vandaag blijft ze getuigen over de Holocaust en over de ondergedoken kinderen. Zo waarschuwt Regina tegen onverdraagzaamheid, discriminatie, racisme en antisemitisme.

In de documentaire neemt Regina Sluszny plaats voor de camera en vertelt ze haar meeslepende verhaal als ondergedoken Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Vredescentrum biedt deze documentaire aan aan scholen in combinatie met een lespakket. In samenwerking met Regina willen het Vredescentrum en stad Antwerpen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging doorgeven aan de volgende generaties.

Twee werelden

Regina Sluszny werd geboren in 1939. Haar ouders waren in het begin van de jaren 1930 vanuit Polen naar België gekomen, waar ze werkten op markten. Tijdens de Duitse bezetting dook Regina met haar ouders en haar broertjes Eli en Marcel onder in Hemiksem, boven het café van mevrouw Poldine. Toen de verblijfplaats werd verraden, moest het gezin vluchten. De blonde Regina mocht echter bij de buren Charel en Anna blijven wonen, waar ze veilig was. De andere gezinsleden verbleven intussen op vijftien verschillende onderduikadressen, maar ze overleefden de oorlog. Na de bevrijding kwam Regina’s moeder haar weer ophalen. In de week woonde ze bij haar ouders, maar de weekends bracht ze gewoonlijk door bij Charel en Anna. Zo leefde ze gelukkig in beide milieus: de Hemiksemse omgeving van haar pleegouders en de joods-orthodoxe van haar eigen familie. Ze leerde op die manier de twee verschillende werelden kennen en waarderen.

Regina trouwde met Georges Suchowolski, die een groot deel van zijn familie verloor in de Holocaust en bij oorlogsgeweld. Samen kregen ze twee kinderen. In de loop der jaren groeide haar engagement om te getuigen over de Holocaust en over de ondergedoken kinderen. Ze brengt haar verhaal in scholen en verenigingen, maar ook bij officiële plechtigheden. Zo waarschuwt ze tegen onverdraagzaamheid, discriminatie, racisme en antisemitisme. Regina is ondervoorzitter van de vzw ‘Het ondergedoken kind’ en voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties. Het verhaal van Regina Sluszny blijft actueel. Met de benoeming tot barones op 21 juli 2022 betuigt de koning publiek zijn volle steun aan haar boodschap.

Meer info

Op de website van het Vredescentrum vind je meer informatie over de educatieve documentaire en het bijhorende educatief pakket. Er zijn versie voor lager en secundair onderwijs.

Bekijk de educatieve documentaire voor het secundair onderwijs

Bekijk de educatieve documentaire voor het lager onderwijs

Cookies opgeslagen