Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Mensen staan en zitten te luisteren buiten.

Activiteiten over WO II in Antwerpen in 2023


24/01/2023

Ook dit jaar organiseren stad Antwerpen en verschillende partners een hele reeks boeiende activiteiten rond de Tweede Wereldoorlog. We zetten ze hier alvast op een rij. 

  • Nieuwe wandeling en fietstocht over het verzet in Antwerpen tijdens WO II – lancering eind maart. De wandeling doorheen het stadscentrum van Antwerpen en de fietstocht in de districten Deurne en Merksem leiden langs plaatsen die een rol speelden in het verzet. Beide duren ongeveer 2 uur. De verhalen van verzetslui worden verteld door een acteur, zodat de wandelaar of fietser als het ware de gebeurtenissen mee beleeft. Je kan ze beluisteren via de ErfgoedApp van Faro. 
  • Open Huizen – 6 en 7 mei. Tijdens dit weekend vinden kleine bijeenkomsten plaats waar vertellers, bezoekers en bewoners verhalen delen over stadsgenoten. De vertellingen gaan door op een twintigtal locaties in de stad, telkens betekenisvol voor het verhaal dat er wordt verteld. Zo wil Open Huizen de herinneringen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houden. Blik terug op de editie van 2022 (op deze pagina komt binnenkort ook meer info over de editie van 2023).
     
Mensen staan en zitten te luisteren (binnen).

Open Huizen kon in 2022 rekenen op een grote belangstelling. In 2023 gaat de derde editie door. (© Frederik Beyens)

  • #StolenMemory – 5 tot 22 mei. Deze reizende tentoonstelling strandt op het plein voor het MAS en toont bezittingen van slachtoffers van het naziregime die achterbleven in concentratiekampen. Zonder eigenaar. Arolsen Archives zoekt familie van de slachtoffers om de bezittingen terug te geven. Ontdek enkele verhalen achter objecten.
  • Studiedag 'Steeds vereenigd?' Het verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog – 10 mei. Verschillende academici en experts buigen zich over de rol van het verzet in Antwerpen. Sprekers zijn Babette Weyns (UGent), Michèle Corthals (UAntwerpen), Janiv Stamberger (Vredescentrum), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Dorien Styven (Kazerne Dossin). Er is ook een rondetafelgesprek met Marnix Beyen (UAntwerpen), Bruno De Wever (UGent) en Nico Wouters (CegeSoma).
  • Lancering stadskroniek – eind mei. 15 families en 4 generaties gingen aan de slag om hun familieverhaal over WO II op papier te zetten. Wat betekende de oorlog voor hun familie? En hoe leven de oorlogsverhalen verder? Het zijn vragen die centraal staan in het boek. Lees meer over de stadskronieken
Mensen zijn in de weer met papieren rond een tafel.

Vrijwilligers schreven mee aan de verhalen voor de stadskroniek.

  • Opening nieuwe expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' – 8 september. Het MAS verzamelde 2 jaar lang persoonlijk erfgoed over WO II, waardoor de expo een biografische insteek krijgt. Het zijn verhalen over angst, geweld en verdeeldheid, maar ook over moed, verzet en hulp. Ze tonen de impact van de oorlog op Antwerpenaren van 1940 tot 1945. In de expo ontmoet je de mensen achter de oorlog. Kom nu al meer te weten over deze expo.
  • Viering van de Bevrijding. Naar jaarlijkse traditie herdenken verschillende districten de bevrijding op een feestelijke manier. Noteer alvast het Bal van de Bevrijding op de Groenplaats (1 september), Deurne Bevrijd (1, 2 en 3 september) en de Vredesfeesten in Merksem (eind september of begin oktober). Die laatste krijgen dit jaar een nieuwe invulling.
  • Historische lezingenreeks over WO II – najaar. Na de succesvolle eerste editie van deze reeks in 2022 staat een nieuwe editie op til. Thema’s, sprekers en data worden later bekendgemaakt.

Op de hoogte blijven?
Check de website en de nieuwsbrief van Antwerpen Herdenkt voor de laatste info over deze activiteiten. Schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief.

Cookies opgeslagen