Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Joods paspoort

Wandeling: De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII


Wandeling

In Antwerpen vind je veel plekken die gelinkt zijn aan de Jodenvervolging. Deze wandeling vertrekt en eindigt aan het Centraal station. Intussen ontdek je negen verhalen over de Joden in Antwerpen tijdens de oorlog.

De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de stad. Vele duizenden Antwerpse Joden overleven de oorlog niet. De bezetter zet hen op transport richting de vernietigingskampen.

De Antwerpse politie en het stadsbestuur spelen een bijzondere rol in de Jodenvervolging. Zij verlenen meermaals actieve medewerking aan de razzia’s. Joodse mensen die wel aan de gruwel ontsnappen, leven in een klimaat van constante angst. Sommigen duiken tijdig onder, anderen slagen erin het land te verlaten en nog anderen sluiten zich aan bij het verzet.

Terwijl de arrestaties en verklikkingen onverbiddelijk verdergaan, organiseren Joden en verzetslui zich. Soms kunnen ze rekenen op hulp en solidariteit van buren, vrienden of collega’s.

Joods paspoort van Diamant Sarah Rebecca

Het Joods paspoort van een Antwerpse vrouw.

Digitale wandeling
Download de Antwerp Museum App via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). In de app vind je onder 'Tours' de wandeling 'De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII'. Via de app ontdek je tijdens op eigen tempo de geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen en bekende plekken in de stad. Jouw smartphone of tablet is daarbij jouw gids

Lukt het niet om de wandeling te maken? Bekijk dan thuis op je scherm het filmpje en kom meer te weten over het lot van de Joden in onze stad.

Cookies opgeslagen