Direct naar inhoud
Joods paspoort van Diamant Sarah Rebecca

Wandeling: De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII


Wandeling
Van 15/08/2019

Een activiteit van Stad Antwerpen

Digitale wandeling – De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII

Download de Antwerp Museum App en ga zelf met uw smartphone als gids op stap of boek een traditionele wandeling met gids.

De Antwerp Museum App kan je downloaden via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). Bij Tours kan je de wandeling ‘De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII” terugvinden. De route volgt vanaf het Centraal Station een lus van ongeveer 2 uur doorheen de Kievitwijk en Zurenborg. 

Een gids kan je boeken via tickets@visitantwerpen.be. Deze kost € 75,00 per gids (max. 20 personen per gids) + € 5,00 administratiekosten.

 

 

Joods paspoort van Diamant Sarah Rebecca

Joods paspoort

De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt één van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de stad. Vele duizenden Antwerpse Joden overleven de oorlog niet. De bezetter zet hen op transport richting de vernietigingskampen. Een bijzondere rol in dit alles spelen de Antwerpse politie en het stadsbestuur. Zij verlenen meermaals actieve medewerking aan de razzia’s. Joodse mensen die wel aan de gruwel ontsnappen, leven in een klimaat van constante angst. Sommigen duiken tijdig onder, anderen slagen erin het land te verlaten en nog anderen sluiten zich aan bij het verzet. Terwijl de arrestaties en verklikkingen onverbiddelijk verdergaan, organiseren Joden en verzetslui zich. Soms kunnen ze rekenen op hulp en solidariteit van buren, vrienden of collega’s.

Tijdens deze digitale wandeling ontdekt u zelf de geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen en bekende plekken in de stad. U kan deze informatie ook raadplegen door op de locaties op onderstaand kaartje voor ‘meer info’ te kiezen.

Cookies opgeslagen