Direct naar inhoud
Joods paspoort van Diamant Sarah Rebecca

De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII


Wandeling

Een activiteit van Stad Antwerpen

Digitale wandeling – De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII

Maak de wandeling over de Joden in Antwerpen tijdens de oorlog, gegidst of met je smartphone als gids.

De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt één van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de stad. Vele duizenden Antwerpse Joden overleven de oorlog niet. De bezetter zet hen op transport richting de vernietigingskampen. Een bijzondere rol in dit alles spelen de Antwerpse politie en het stadsbestuur. Zij verlenen meermaals actieve medewerking aan de razzia’s. Joodse mensen die wel aan de gruwel ontsnappen, leven in een klimaat van constante angst. Sommigen duiken tijdig onder, anderen slagen erin het land te verlaten en nog anderen sluiten zich aan bij het verzet. Terwijl de arrestaties en verklikkingen onverbiddelijk verdergaan, organiseren Joden en verzetslui zich. Soms kunnen ze rekenen op hulp en solidariteit van buren, vrienden of collega’s.

Joods paspoort van Diamant Sarah Rebecca

Joods paspoort

Gegidste wandeling
Via tickets@visitantwerpen.be kan u een gids boeken voor de wandeling 'De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII'. De route volgt vanaf het Centraal Station een lus van ongeveer 2 uur doorheen de Kievitwijk en Zurenborg. Voor de gegidste wandeling betaalt u 75 euro per gids (maximum 20 personen per gids) + 5 euro administratiekosten. 


Digitale wandeling
Download de Antwerp Museum App via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). In de app vindt u onder 'Tours' de wandeling 'De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII'. Via de app ontdekt u tijdens uw wandeling op eigen tempo met uw smartphone of tablet als gids de geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen en bekende plekken in de stad. 


Lukt het niet om de wandeling te maken? Bekijk dan thuis op uw scherm het filmpje en de kaart met de verhalen achter elke locatie. 

 

Cookies opgeslagen