Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Verwoest gebouw

Wandeling: 167 dagen bommenterreur


Wandeling

De V-bommen zaaien na de bevrijding nog maandenlang angst onder de Antwerpse bevolking. Een wandeling leidt je langs negen plaatsen in het stadscentrum en op het Zuid. Elke plek is verbonden aan de V-bommen, maar ook aan een persoonlijk verhaal.

De terreur van de vliegende bommen​ en de V2-raketten start in oktober 1944, een maand na de bevrijding van Antwerpen. De Duitse legerleiding wil zo vermijden dat de geallieerden de haven van Antwerpen onbeschadigd in handen houden. Op die manier zouden deze hun troepen aan het front kunnen bevoorraden. Na hevige gevechten om de monding van de Schelde, kan de haven eind november 1944 heropenen. Vanaf dan vervult ze haar cruciale logistieke rol voor de geallieerden.

Tot eind maart 1945 blijft Hitler Antwerpen bestoken met V-bommen. De stad en haar inwoners betalen een hoge tol. Intussen doet de luchtafweer van ‘Antwerp X’ wat ze kan. Er vallen ongeveer 3000 doden onder de bevolking en ook naar schatting 600 geallieerde soldaten komen om. Meer dan 5000 mensen raken gewond.

 

Verwoest gebouw met een auto op de voorgrond

De V2-raket op Cinema Rex is de dodelijkste inslag in Antwerpen. 567 mensen laten het leven op 16 december 1944.

Digitale wandeling
Download de Antwerp Museum App via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). In de app vind je onder 'Tours' de V-bommen wandeling. Via de app ontdek je tijdens op eigen tempo de geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen en bekende plekken in de stad. Jouw smartphone of tablet is daarbij jouw gids.

Cookies opgeslagen