Direct naar inhoud

Hoog contrast

De fietstocht en de film Oorlogswouten vertellen over het tragische lot van 43 politieagenten uit Deurne.

Oorlogswouten - fietsroute


Wandeling

In volle oorlogstijd opent de Gestapo de jacht op de agenten van het korps van Deurne. Waarom dat is gebeurd, ontdek je tijdens een fietstocht van 16 kilometer doorheen het district. Die brengt je langs plekken die gelinkt zijn aan de oorlogsjaren.

Het volledige politiekorps van Deurne wordt tijdens de nacht van 14 op 15 januari 1944 opgepakt op beschuldiging van verzetsactiviteiten. De Duitse bezetter arresteert 66 agenten, waarvan er 43 op transport worden gezet naar de concentratiekampen. Slechts 8 onder hen keren na de oorlog terug naar huis.

Oorlogswouten – de film

De documentaire Oorlogswouten vertelt dit tragische verhaal. Onder meer historicus en Deurnenaar Bruno De Wever kadert dit drama binnen de Duitse bezetting en de Jodenvervolging.

(lees verder onder de film)
 

Bekijk de trailer van Oorlogswouten.

Bekijk de volledige film Oorlogswouten.

Ontdek het verhaal al fietsend

Verschillende locaties in Deurne refereren aan het verhaal van het plaatselijke politiekorps. De fietsroute start aan het politiekantoor van Deurne, achter het districtshuis. Van daaruit fiets je langs twaalf andere locaties, waaronder de luchthaven, de Unitaswijk en het Erepark Ruggeveld. Elke plek is verbonden met het tragische lot van het politiekorps of andere Deurnse oorlogsgebeurtenissen.

Je kan de fietstocht gratis downloaden via de app izi.TRAVEL.

Vredesmonument

Heb je nog wat energie in de benen? Fiets dan zeker ook eens langs het Wim Saerensplein in Deurne. Daar herinnert een indrukwekkend Vredesmonument aan het verhaal van het plaatselijke politiekorps.

Brochure

Van de fietstocht bestaat ook een brochure. Die is normaal gezien te koop in het Cultuurcentrum van Deurne. Omwille van de coronamaatregelen is dat echter voorlopig gesloten. Op de website van het Cultuurcentrum kan je de laatste stand van zaken vinden.

Educatief pakket

Bij de film Oorlogswouten ontwikkelde het Vredescentrum een educatief pakket. Dat is gericht op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.

Cookies opgeslagen