Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Pogrom Antwerpen

Stad in Oorlog. Antwerpen, 1940-1945


Tentoonstelling
Op 08/09/2023

Op 8 september 2023 opent de expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-145' in het MAS. Deze nieuwe vaste expo toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld kwamen zo'n 25 000 stadsbewoners om. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijk deel van de geschiedenis tastbaar.

Op 10 mei 1940 valt nazi-Duitsland België binnen. Een paar dagen later hangt de nazi-vlag aan de Antwerpse kathedraal. De dictatuur verdeelt de stadsbewoners en leidt tot de massale vervolging van Joden en mensen die zich verzetten. Met de haven als strategisch militair doelwit is er ook voortdurend een militaire dreiging. Het bommengeweld maakt veel slachtoffers. De stad breekt onder oorlog en vervolging.  

Hoe kan dit gebeuren? Wat betekent het om te leven in een bezette stad? Wat gebeurt er als basiswaarden zoals vrijheid en gelijkheid wegvallen? Wie wordt daar vooral het slachtoffer van en wie helemaal niet? Welke rol speelt de lokale overheid en de politie? Welke keuzes maken stadsbewoners zelf: vluchten of blijven, meewerken met de bezetter, afwachten en gehoorzamen of zich verzetten? En wat zou jij doen?

De tentoonstelling brengt de samenleving van toen tot leven met symbolische plaatsen zoals een cinema, een school, een huis, de kathedraal en het stadhuis. Daar maken persoonlijke verhalen en voorwerpen van Antwerpenaren de oorlog en de dictatuur tastbaar. Het zijn verhalen van verdeeldheid, machteloosheid, verraad, geweld, maar ook van moed, verzet en hulp. Het zijn verhalen om nooit te vergeten.

De expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940 - 1945' is te zien in het MAS vanaf 8 september 2023. Alle praktische info vind je op de website van het MAS.

Cookies opgeslagen