Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Tom Lanoye

Lezingenreeks ‘WOII in het Vlaamse geheugen’


12/08/2022

De Tweede Wereldoorlog blijft ook na ruim 75 jaar actueel. In een reeks van vier lezingen leggen twee schrijvers en twee historici bruggen tussen verleden en heden. Op het programma staan de boekvoorstellingen van de jongste historische romans van Tom Lanoye en Kristien Hemmerechts. Koen Aerts vertelt hoe de beeldvorming van bevrijding, collaboratie en repressie evolueerde. En Frank Seberechts praat over het nieuwe monument voor de Antwerpse slachtoffers van WOII. De reeks loopt van 14 september tot 15 december. 

Met de Tweede Wereldoorlog werd het grootste conflict in de geschiedenis uitgevochten. De oorlog kende een aantal facetten die nieuw waren of toch zo gepercipieerd werden: de nucleaire oorlogvoering, de rol van ideologieën, genocide, de rol van propaganda en media, collaboratie.

In het najaar van 2022 slaan FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen en het Vredescentrum de handen in elkaar voor een lezingenreeks over de Tweede Wereldoorlog en de herinnering eraan. Welke rol speelt de herinnering aan WOII in de samenleving? Wat is de rol van literatuur in een publieke historische herinnering? Tijdens vier lezingen en gesprekken laten we twee schrijvers en twee historici aan het woord:

Praktisch:

De lezingen gaan alternerend door in Bibliotheek Permeke (De Coninckplein 26) en in het FelixArchief (Oudeleeuwenrui 29).
Tickets: 5 euro, gratis drankje achteraf. Bestellen kan via de links bij elke lezing (zie hierboven).

Cookies opgeslagen