Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Illustratie met muren, mensen en groen

Infomoment Loodswezensite en namenmonument


25/04/2022

De omgeving van het Loodswezen aan de Scheldekaaien krijgt een heel andere aanblik, met vernieuwd openbaar domein en een hogere waterkering. Hier komt ook het nieuwe namenmonument ter herdenking van de overleden Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op maandag 9 mei kom je meer te weten tijdens een infomoment.

Het FelixArchief – Stadsarchief voert op dit ogenblik onderzoek naar de naar schatting 25.000 namen van de overleden Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hier kan je de stand van zaken van het onderzoek raadplegen en eventuele correcties en nieuwe namen doorgeven aan de onderzoekers. De Antwerpse slachtoffers behoren tot vier grote groepen: slachtoffers van de Holocaust, burgerslachtoffers van nazigeweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. De naam van elk slachtoffer wordt afzonderlijk gegraveerd op een natuursteen. Per slachtoffergroep worden de stenen langsheen vijf gedenkmuren geplaatst, omgeven door groen. Zo drukken ze de individualiteit uit van elke slachtoffer en maakt hun grote aantal het drama van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. 

Open infomoment

De werken aan dit gebied starten in 2024. Bekijk nu al enkele impressies van het schetsontwerp. Of kom naar het open infomoment op maandag 9 mei tussen 16 en 19 uur. Dat vindt plaats op de Loodswezensite aan de Tavernierkaai 3 in Antwerpen. Het infomoment gaat fysiek door, op voorhand inschrijven is niet nodig. Iedereen is doorlopend welkom. Het is ook mogelijk om de site te bezoeken.
 

Cookies opgeslagen