Altijd willen weten hoe het Antwerpen van 1944-1945 klinkt?
Wel, het Vredescentrum verzamelde verschillende geluidsfragmenten uit het bevrijdingsjaar voor het lespakket “Dilemma 44-45”. Van geweergeschut tot vrolijke feestmuziek, het bevrijdingsjaar zat immers vol tegenstellingen.
De geluidsfragmenten en getuigenissen bieden leerkrachten en leerlingen in het secundair onderwijs een historische beleving in de klas. Het Vredescentrum ontwikkelde de les als alternatief voor een klasuitstap naar de pop-up expo “Vreugde & Verdriet. Antwerpen bevrijd (1944-1945)”.
Je kan het les- en audiopakket in de klas afspelen via een webpagina. Radio-dj Dorianne Aussems (MNM) gidst de leerlingen door de les. De handleiding (PDF) voor de leerkracht geeft extra uitleg en achtergrondinformatie.
Voorproefje
Beluister hier alvast een voorproefje van een radio-uitzending uit september 1944. Daarin komen Antwerpse kinderen aan het woord die door hulporganisatie Boerenhulp naar de Kempen werden gestuurd om aan te sterken. De bevrijding van 4 september 1944 betekende immers niet het einde van de honger. Er bestond nog lang een voedseltekort en tot zeker 1947 waren sommige producten enkel met rantsoenbonnen te koop.
Welke keuzes zou jij maken?
Het lespakket “Dilemma 44-45” laat leerlingen kennismaken met de moeilijke keuzes waarvoor Antwerpenaren tijdens en direct na de bevrijding stonden. Gaat vrijheid boven veiligheid? Mag je eten stelen om te overleven? En hoe sta je stil bij de vele Antwerpse oorlogsslachtoffers?
Ja, ik wil graag het gratis lespakket
Leerkrachten en andere geïnteresseerden kunnen het les- en audiopakket gratis aanvragen via het Vredescentrum: https://www.vredescentrum.be/project/secundair-onderwijs/dilemma-44-45.html