Direct naar inhoud

Hoog contrast

Hoog contrast

Workshop Mediascanners


Secundair onderwijs

Informatiebubbels, propaganda, censuur … Het zijn fenomenen die zo oud zijn als onze (beeld)taal. Maar hoe herken je ze? Hoe vermijden we polarisatie? De workshop Mediascanners laat leerlingen uit de 3de graad kennismaken met bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze trainen hun mediaskills en gaan op zoek naar de tijdloze mechanismen achter massacommunicatie.

De workshop Mediascanners leert jongeren hoe ze kritisch en doelbewust kunnen omgaan met het overaanbod aan (tendentieuze) informatie. Tijdens het spelen van een coöperatief bordspel dompelen we hen twee uur lang onder in de vibe van een newsroom. 

We starten met een korte individuele oriënteringsronde waarin de leerlingen kennismaken met verschillende historische bronnen. Daarna gaan ze in groepjes aan de slag. Tijdens de groepsopdrachten werken de leerlingen met een online ‘bronnenbox’ waarin ze zelf bronnen zoeken en filteren (vergelijkbaar met pakweg een bibliotheekcatalogus). Ze krijgen artikels uit verzetsblaadjes, collaboratiekranten, bioscoopjournaals, een radio-uitzending, propagandafoto’s … Door deze zeer verscheiden historische bronnen te vergelijken (bijvoorbeeld: wat was de rol van de vrouw in de sluikpers en de collaboratiepers?) komen ze zelf tot de conclusie dat er altijd verschillende kanten aan een verhaal zijn, dat de waarheid nooit zwart-wit is, dat het verspreiden van een bepaalde boodschap grote gevolgen kan hebben in de 'echte' wereld …

De vordering in hun inzichten en skills als ‘mediascanners’ kan de groep volgen op het spelbord. Als één skill achterophinkt, kan daar harder aan gewerkt worden. Afsluiten doen we in het nu. De deelnemers worden tijdens een presentatieronde uitgedaagd om de opgedane inzichten te verwerken tot tips die elke mediascanner goed kan gebruiken. Zo leren ze om anders naar informatie te kijken: hoe ze verspreid wordt, aan wie, en waarom.

Jongeren zitten rond tafel bij scherm met projectie.

© Lucid

Praktisch

  • De workshop is geschikt voor de 3de graad secundair onderwijs.
  • Deelnemers: maximum 25 per groep
  • Duurtijd: 2 uur
  • Wanneer: elke werkdag. Mogelijke tijdsloten: 9-11 uur, 11-13 uur, 13-15 uur. Gelieve een kwartiertje op voorhand aanwezig te zijn.
  • Locatie: Nottebohmzaal, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen (of in KU Leuven Campus Antwerpen-Carolus tijdens de maanden mei en juni 2023).
  • Kostprijs: 95 euro, inclusief administratiekosten.
  • Leerkrachten en onderwijsbegeleiders kunnen deze workshop binnenkort boeken via Experience Antwerp.
  • Meer informatie nodig? Mail naar educatie_ehc@antwerpen.be.
  • Het volledige educatieve pakket staat klaar op mediascanners.be om gratis in de klas te gebruiken.
  • Benodigdheden: laptop met beamer of smartboard, minimale hoeveelheid prints.
  • Tip: combineer de workshop Mediascanners met een bezoek aan de expo Stad in oorlog in het MAS (te zien vanaf 8 september 2023) of met een activiteit van Antwerpen Herdenkt, zoals de wandeling Het verzet in Antwerpen, die je zelfstandig kan volgen met de ErfgoedApp.

Boek nu!

Meer info (scroll naar onder)

Cookies opgeslagen