De geheime pers uit de Tweede Wereldoorlog gebruiken om vandaag kritisch om te gaan met heden en verleden, feiten en leugens: dat gebeurt in een workshop in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Jongeren gebruiken daarvoor authentieke bronnen uit de oorlogsjaren uit de collectie van de bibliotheek.
De geheime pers is niet het meest bekende aspect van de Tweede Wereldoorlog. Nochtans was het een van de eerste vormen van de anti-Duitse weerstand. De geheime pers wakkerde immers het verzet tegen de bezetter aan. De populariteit groeide in de loop van 1942 en de geheime pers werd een recruteringskanaal voor het verzet.
Vandaag is de geheime pers een van de belangrijkste bronnen over het verzet. Helaas zijn veel publicaties verdwenen of slecht bewaard. Gelukkig bezit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nog een uitgebreide collectie.

Heruitgave door Brabant Strip uit 2012 van Pierrot le bagarreur! Maquis contre Gestapo! van de Vlaamse strippionier Pink, pseudoniem van Eugène Hermans (1911-1992). © Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Feiten en leugens
Kritisch omgaan met heden en verleden, met nieuws en propaganda, met feiten en leugens is in onze informatiemaatschappij nog steeds cruciaal. De gratis workshop ‘Geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog’ geeft jongeren daarbij de nodige handgrepen. In deze onderzoeksworkshop gaan leerlingen van de derde graad (ASO, BSO, KSO en TSO) aan de slag met de collectie van de bibliotheek. Ze leren informatie selecteren, kritisch verwerken en duidelijk presenteren. Daarbij ligt de focus op de rol van vrouwen en jongeren en op de werking van propaganda.
Deze workshop helpt jongeren bij de verwerving van burgerschapscompetenties, historisch bewustzijn en competenties met betrekking tot onderzoek, informatieverwerking en samenwerken. Ook een bezoek aan de tot de verbeelding sprekende Nottebohmzaal staat op het programma.
Praktisch
- Derde graad secundair
- Maximum 25 leerlingen met actieve begeleiding door de leerkracht
- Op weekdagen om 9 en om 13 uur
- Duur: +/- 2,5 uur
- Reservering minimum 2 weken op voorhand via educatie_ehc@antwerpen.be.
- Voorbereiding in de klas is aangewezen. Een voorbereidende vragenlijst wordt voorzien.
- De workshop kan eventueel ook op school worden aangeboden.
- Meer info vind je op de website van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.