Direct naar inhoud
De fluogele bunker in het Stadspark

Project Hunker maakt bunkers Stadspark tijdelijk zichtbaar


Herdenking

Een activiteit van Stad Antwerpen

Hunker maakt bunkers Stadspark tijdelijk zichtbaar

In het Stadspark staan 5 bunkers verscholen in het struikgewas. Bunkers willen zo onzichtbaar mogelijk zijn. Het project Hunker wil ze net zo zichtbaar mogelijk maken, als symbool voor 'nooit meer oorlog'.

Wie goed zoekt, vindt in het Stadspark en aan de Quinten Matsijslei 5 bunkers. Dat is alles wat overblijft van een Duits hoofdkwartier uit de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn zo moeilijk zichtbaar, dat ze symbool staan voor verbergen. Kunstenaars Elke Thuy en Bruno Herzeele gaan met de bunkers aan de slag. Met hun project Hunker willen ze de betonnen gebouwen niet zomaar zichtbaar maken, maar deze littekens laten opvallen om alle slachtoffers van WOII te herdenken. De bunkers zijn beschilderd met speciale verf, waardoor ze dag en nacht zoveel mogelijk zichtbaar worden. Door de bunkers uit het verborgene te halen, willen ze de boodschap 'nooit meer oorlog' kracht bijzetten.
 

Waarom bunkers in het Stadspark?
Antwerpen en de haven waren tijdens de Tweede Wereldoorlog zo belangrijk dat een degelijke verdediging nodig was. De bunkers in het Stadspark vormen een uniek stukje Atlantikwall in de stad. De Atlantikwall is de kustverdedigingslinie van de Duitsers en bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden.

In april 1943 werd beslist dat het hoofdkwartier van de Antwerpse verdedigingslinie, eerder gelegen in Brasschaat en Merksem, in het Stadspark gevestigd werd. Hiervoor werden vijf bunkers gebouwd. Van bij de start van de bouw had dit voor de Antwerpse bevolking gevolgen. In het stadspark goldt een ‘Sperrgebiet’ dat burgers enkel konden betreden met een speciaal pasje of ‘Ausweiss’.

2 'Luftschutz'-bunkers dienden als schuilkelder voor bij een bombardement. De 3 'Regelbau'-bunkers waren uiterst stevige bunkers die volgens een bepaald standaardplan werden gebouwd. De bunker die momenteel tijdelijk fluogeel ziet, was de personeelsbunker. Hij bood plaats voor 2 groepen van 10 soldaten en was voorzien van stapelbedden, klapstoeltjes, een kachel en luchtzuiveringsinstallatie. Het duurde slechts 12 weken om hem te bouwen. In deze bunker zit meer dan 600 m³ beton, 35 ton staal en de muren en het plafond zijn overal minstens 2 meter dik. De twee andere bunkers zijn commandobunkers. Hier moesten de bevelvoerder en staf van de 'Abschnitt Antwerpen' de verdediging van Antwerpen en haar haven aansturen. 

De interventie 'Hunker' heeft een tijdelijk karakter en loopt tot in 2020. Nadien wordt dit erfgoed in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. 

Stadspark
gratis
 

Wist je dat ...

Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen beheert in Park Den Brandt een volledig bunkerdorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze Duitse commandopost deel van de gigantische ‘muur’ die het Duitse leger bouwde tegen een mogelijke geallieerde invasie: de zogenaamde Atlantikwall. Je kan dit bunkerdorp ook bezoeken. Meer weten? Klik hier.

Bunker in park Den Brandt

De SK1 commandobunker in park Den Brandt (Stad Antwerpen)

Het interieur van de SK1 commandobunker

Het interieur van de SK1 commandobunker (Stad Antwerpen)

Cookies opgeslagen