Open Huizen zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadgenoten op twaalf bijzondere locaties waar zij woonden en werkten. Iedereen is welkom om mee te luisteren, te praten en samen te herdenken. Hieronder lees je vijf verhalen die werden verteld tijdens de eerste editie in Antwerpen. Die krijgt een vervolg in 2022.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Tijdens Open Huizen houden we de herinnering aan deze mensen levend.
Een programma van kleine herdenkingen in 2021
Twaalf huizen, scholen en buurtcentra in vier Antwerpse districten stelden op zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021 hun deuren open voor kleinschalige herdenkingen en verhalen over vervolging en verzet. Nabestaanden en bewoners vertelden over Joodse stadgenoten en weerstanders die in hun huis of buurt woonden. Er was ook ruimte voor dialoog tussen alle aanwezigen. Op sommige plekken kon je ook een expo, lezing of stiltemoment bijwonen.
Vervolg in 2022
In oktober 2022 gaat een tweede editie van Open Huizen door. Meer informatie hierover verschijnt later op deze pagina.
Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum in samenwerking met diverse lokale partners.
Lees en bekijk enkele sprekende verhalen

Hoe Leo’s moeder Blanka haar Joodse schoonfamilie kon verbergen

Melvyn Fishel vertelt over de familie Fishel

Norbert en Elza redden het Joodse meisje ‘Anneke’ van deportatie

Buurthuis Dinamo brengt verleden en heden samen in verhalen van vluchten
Ontdek het verhaal van de Joodse familie Mendelsohn en de Afghaanse Fatima

Meester Tom vertaalde het oorlogsdagboek van Jacob Lemel

Buurtbewoners uit Deurne gaan op zoek naar het verleden van hun wijk
Bekijk de video met de initiatiefnemers van de Struikelstenen in Deurne