Direct naar inhoud

Hoog contrast

Man staat recht en vertelt. Rond hem zitten toehoorders.

Open huizen: Verhalen van vervolging en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog


Herdenking

Open Huizen zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadgenoten op twaalf bijzondere locaties waar zij woonden en werkten. Iedereen is welkom om mee te luisteren, te praten en samen te herdenken. De eerste editie in Antwerpen krijgt een vervolg in 2022. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Tijdens Open Huizen houden we de herinnering aan deze mensen levend.

Een programma van kleine herdenkingen in 2021

Twaalf huizen, scholen en buurtcentra in vier Antwerpse districten stelden op zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021 hun deuren open voor kleinschalige herdenkingen en verhalen over vervolging en verzet. Nabestaanden en bewoners vertelden over Joodse stadgenoten en weerstanders die in hun huis of buurt woonden. Er was ook ruimte voor dialoog tussen alle aanwezigen. Op sommige plekken kon je ook een expo, lezing of stiltemoment bijwonen.

Vervolg in 2022

In oktober 2022 gaat een tweede editie van Open Huizen door. Meer informatie hierover verschijnt later op deze pagina.

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum in samenwerking met diverse lokale partners. 
 

Bekijk het programma van 2021 per dag

Ontdek de 5 activiteiten op zaterdag 9 oktober.

Galifortlei 244, 2100 Deurne
14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje.
Taal: NL 

Bewoner Wim Kenis vertelt over zijn grootoom Jan De Ridder in zijn huis aan de Galifortlei 244, waar Jan tachtig jaar geleden woonde. Jan was politieagent in Deurne en lid van het verzet. Hij redde verschillende Joodse buurtbewoners van deportatie door hen te waarschuwen voor komende arrestaties. In januari 1944 werd hij samen met 43 van zijn collega’s gearresteerd. Jan werd gedeporteerd naar de gevangenenkampen van Buchenwald, Ellrich en Nordhausen, waar hij op 9 maart 1945 overleed aan ziekte en ontbering.     

Schrijf nu in


Cruyslei 86-88, 2100 Deurne
14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL / FR 

Buurtbewoonster Edith Flamand praat met Marie-Francoise Haber over de vervolging van haar familie tijdens Wereldoorlog II. Sender Haber en Frimet Löw woonden met hun kinderen Sonja en Sylvain aan de Cruyslei 88. Na de razzia in Deurne op 28-29 augustus 1942 dook het gezin Haber onder in Berchem. Sender, Frimet en Sonja werden er begin 1943 verklikt en opgepakt. Ze werden met Transport XX vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. Alleen Sylvain, die elders ondergedoken zat, overleefde de oorlog. Zijn dochter Marie-Francoise vertelt nu hun familieverhaal. 

Schrijf nu in


Mortselsesteenweg 11, 2100 Deurne      
14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL 

Buurtbewoners Piet Wollaert en Jan Michiels onderzochten de verhalen van vroegere bewoners Lode Sel en Louisa Swaap. Lode Sel woonde aan de Mortselsesteenweg 11 en verspreidde tijdens de oorlog verzetskrantjes. Op zijn zeventiende verjaardag, 4 december 1941, werd Lode gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Begin 1943 werd hij gedeporteerd naar Oostenrijk en Duitsland, waar hij op 29 maart 1944 in Karlsruhe overleed aan ziekte en ontbering. Louisa Swaap woonde een huizenblok verderop. De Nederlandse tandartsassistente verhuisde vanuit Leiden naar Deurne met het idee om hier haar oude dag te slijten. Tijdens de Jodenrazzia in augustus 1942 werd Louisa opgepakt. Ze werd naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. 

Schrijf nu in


Buurthuis Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne    
14u – 17u  
In samenwerking met buurthuis Dinamo en buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL 

14u: Buurtbewoners Hafida Dalaa en Marc Weyns gaan in gesprek over het initiatief om Struikelstenen te leggen voor de huizen van slachtoffers van Wereldoorlog II in Deurne. Marc vertelt het verhaal van de familie Mendelsohn, die in de Ten Eekhovelei 337 woonde: schoenmaker David, zijn vrouw Chana en hun drie kinderen. David stierf vlak voor de oorlog, Chana stond er plots alleen voor. Ze vluchtte in 1942 met haar kinderen naar Brussel, maar werd daar opgepakt. Op 12 september werden de Mendelsohns vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. 

15u: Hafida maakt de link met hedendaagse verhalen over vervolging, verzet en vluchten. Ze vertelt over de vluchtelingencrisis en gaat in gesprek met Fatima, die zelf Afghanistan ontvluchtte.

16u: Bibliotheek Couwelaar presenteert een vertelling van het verhaal van Anne Frank aan de hand van een ‘Kamishibai’, een Japans voorleestheater. Met een VR-bril kunnen geïnteresseerden ook een kijkje nemen in het Achterhuis. 

Na afloop volgt een receptie.   

Schrijf nu in
    

Theatergarage, Bouwhandelstraat 72, 2140 Borgerhout
14u – 15u30  
In samenwerking met de Theatergarage. 
Taal: NL

Buurtbewoners van de Theatergarage stellen hun onderzoek en toekomstige projecten voor over het Joodse verleden van Borgerhout rond de Gitschotellei. Vlak voor Wereldoorlog II was dit een bruisende buurt met synagogen, diamantslijpers, koosjere winkels en welgestelde Joodse families. Koen Huybreghts en Catherine Joos vertellen over dit Joodse buurtleven en de arrestaties en deportaties die een abrupt einde maakten aan de Joodse gemeenschap in de wijk. Auteur Jeroen Olyslaegers leest voor uit zijn bekroonde roman ‘WIL’. 

Schrijf nu in
 

Ontdek de 7 activiteiten op zondag 10 oktober.

Kleuterschool Klavertjevier, Arthur Sterckstraat 61, 2600 Berchem 
11u – 12u30 
In samenwerking met stedelijke kleuter- en basisschool Klavertjevier. 
Taal: NL 

Tom De Brabander, meester in het derde leerjaar, doet onderzoek in de stamboeken van Klavertjevier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden heel wat Joodse kinderen plots uitgeschreven uit hun klasjes. Eén van die kinderen was David Lemel, die in 1940 voor het eerst naar de kleuterschool in Berchem ging, maar er datzelfde jaar alweer moest vertrekken. Davids ouders vluchtten toen met hun kinderen weg uit Antwerpen. In 1944 werd het gezin Lemel opgepakt in Lier. David, zijn moeder, zusje en broertje werden met het laatste transport naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. Hun vader Jacob, een schrijver en journalist, kon aan deportatie ontkomen. Tom vertaalt uit Jacobs Jiddische memoires.   

Schrijf nu in


Dienstencentrum Kronenburg, Van Duyststraat 192, 2100 Deurne 
14u – 15u30 
In samenwerking met Dienstencentrum Kronenburg en buurtwerk ’t Pleintje.
Taal: NL 

Gewezen scheepshersteller Michel Moorkens vertelt over Franky Totte en Pierre Wellekens, jongens uit de Kronenburgwijk. Franky en Pierre werkten als scheepsherstellers bij Mercantile Marine Engineering aan het Hansadok. Net als een deel van hun collega’s vervoegden ze tijdens de oorlog de verzetsorganisatie Onafhankelijkheidsfront. In 1942 werden ze opgepakt en weggevoerd naar Duitsland. Pierre kwam er om, maar Franky overleefde de oorlog. Hij liet voor zijn gedeporteerde en gesneuvelde kameraden een monument oprichten aan het Hansadok. Michel put uit Franky’s unieke getuigenis om dit bijzondere verhaal van verzet en vervolging opnieuw tot leven te brengen.   

Schrijf nu in


Mercatorstraat 102, 2018 Antwerpen 
14u – 15u; 15u30 – 16u30
Taal: NL / ENG

De neven Leo Leitner en Zeev (‘Willy’) Rosner praten met huidige bewoner Sandra over hun familie. Leo’s ouders Elias Leitner en Blanka Van Schausselen woonden tijdens Wereldoorlog II in de Mercatorstraat 102 en vingen er vele familieleden op. Elias was een Joodse Antwerpenaar van Poolse afkomst, Blanka een Vlaams meisje uit Sint-Niklaas. Tijdens de oorlog hielp Blanka haar schoonfamilie vluchten en onderduiken. Ze stuurde haar schoonmoeder naar de Trappisten in Westmalle, verschafte valse paspoorten aan haar schoonbroers, en bracht haar neefjes Zeev (‘Willy’) en Zvi (‘Jean’) Rosner onder bij een familie in Wallonië. Zeev en zijn broertje overleefden zo de oorlog. Zeev’s ouders, Moses en Yetti, werden opgepakt in Brussel en omgebracht in Auschwitz. 

Schrijf nu in


Buurtwerk ’t Pleintje, Sint-Rochusstraat 106, 2100 Deurne 
14u – 17u
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL

Buurtbewoner Marc Weyns praat met Frederik Kuliasko over de oorlog en over zijn vader Moritz. Moritz en Jansje Kuliasko hadden een winkel op de Herentalsebaan in Deurne. Frederik was drie toen de oorlog uitbrak. Het Joodse gezin dook onder in Tervuren. Moritz werd er in mei 1944 opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Freddy en zijn moeder bleven ondergedoken. Ze keerden na de oorlog terug naar Deurne. Marc praat ook met buurtbewoners over hun initiatief om Struikelstenen te leggen voor de voormalige woningen van slachtoffers van Wereldoorlog II. Aansluitend volgt een receptie. 

Schrijf nu in


Bouwhandelstraat 15, 2140 Borgerhout 
14u – 15u30 
In samenwerking met de Theatergarage. 
Taal: NL 

Bewoner Catherine Joos gaat in gesprek met Melvyn Fishel. Melvyns grootouders, Mendel en Emily, verhuisden begin jaren 1920 van Liverpool naar Antwerpen. Toen de oorlog uitbrak woonden ze met hun zonen Benny, Len en Leon in de Leescorfstraat. Benny en Len werden al vroeg gearresteerd als ‘staatsvijanden’ door hun Britse nationaliteit, en naar een werkkamp in Duitsland gestuurd. Het zou uiteindelijk hun leven redden. Mendel, Emily en jongste zoon Leon werden in 1942 via Kazerne Dossin naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. In 1945 bevrijdden de Britten Benny en Len in kamp Illag Spital in Oostenrijk. Melvyn Fishel, zoon van Len, leest voor uit de brieven die zijn vader en andere familieleden vanuit de kampen stuurden. 

Schrijf nu in


Sint-Lucas Kunstsecundair, Sint-Jozefstraat 35, 2018 Antwerpen 
15u15 – 16u30 
In samenwerking met wijkvereniging Klein-Antwerpen en Sint-Lucas Kunstsecundair. 
Taal: NL / ENG 

Buurtbewoner Marleen Gijsel vertelt met Marilyn en Simon Lerner het verhaal van hun (schoon)moeder Hadassa (‘Anneke’) Schikler-Lerner en het echtpaar Norbert Verstraete en Elza D’Hanis, oud-bewoners van de Sint-Jozefstraat. Elza en Norbert redden Hadassa als klein meisje van deportatie door haar onder te brengen bij Norberts ouders. Haar moeder en broertjes werden vermoord in Auschwitz. In 1944 werd Elza gearresteerd wegens het verbergen van Joodse kinderen en gedeporteerd naar vrouwenkamp Ravensbrück. Ze overleefde ternauwernood de oorlog. Norbert en Elza zorgden voor ‘Anneke’ tot haar vader haar in 1945 weer terugvond. Tussen het echtpaar Verstraete, Hadassa en haar kinderen bleef een sterke band bestaan. 

Schrijf nu in

 

Crea 16, Grote Hondstraat 50/52, 2018 Antwerpen 
17u – 18u30
In samenwerking met Curieus Zurenborg en Crea16. 

Tijdens de nacht van 28 op 29 augustus werden duizenden mensen in Antwerpen gearresteerd en samengebracht in scholen, voor ze met vrachtwagens naar de Dossinkazerne gebracht werden. De speelplaats van de school in de Grote Hondstraat (nu Crea16) was zo’n verzamelplek. Op deze plek gedenken we gezamenlijk de Antwerpse slachtoffers van vervolging door het naziregime, ter afsluiting van deze editie van Open Huizen. Een installatie herinnert aan de meer dan 400 namen van de mensen die hier verzameld werden op weg naar de vernietigingskampen. Buurtbewoner en actrice Lien Van de Kelder en rector Herman Van Goethem brengen de verhalen van gedeporteerde Joodse bewoners van Zurenborg. Oscar Bohnen speelt Joodse muziek. Veerle Vanden Daelen van Kazerne Dossin vertelt hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het onderzoek naar het verleden van je buurt of straat. De organisatie van Open Huizen sluit het weekend af met een slotwoord. 

Schrijf nu in
 

Bekijk het programma van 2021 per district

Ontdek de 3 activiteiten in Antwerpen (2018).

Mercatorstraat 102, 2018 Antwerpen 
Zondag 10 oktober, 14u – 15u; 15u30 – 16u30
Taal: NL / ENG

De neven Leo Leitner en Zeev (‘Willy’) Rosner praten met huidige bewoner Sandra over hun familie. Leo’s ouders Elias Leitner en Blanka Van Schausselen woonden tijdens Wereldoorlog II in de Mercatorstraat 102 en vingen er vele familieleden op. Elias was een Joodse Antwerpenaar van Poolse afkomst, Blanka een Vlaams meisje uit Sint-Niklaas. Tijdens de oorlog hielp Blanka haar schoonfamilie vluchten en onderduiken. Ze stuurde haar schoonmoeder naar de Trappisten in Westmalle, verschafte valse paspoorten aan haar schoonbroers, en bracht haar neefjes Zeev (‘Willy’) en Zvi (‘Jean’) Rosner onder bij een familie in Wallonië. Zeev en zijn broertje overleefden zo de oorlog. Zeev’s ouders, Moses en Yetti, werden opgepakt in Brussel en omgebracht in Auschwitz. 

Schrijf nu in

 

Sint-Lucas Kunstsecundair, Sint-Jozefstraat 35, 2018 Antwerpen 
Zondag 10 oktober, 15u15 – 16u30 
In samenwerking met wijkvereniging Klein-Antwerpen en Sint-Lucas Kunstsecundair. 
Taal: NL / ENG 

Buurtbewoner Marleen Gijsel vertelt met Marilyn en Simon Lerner het verhaal van hun (schoon)moeder Hadassa (‘Anneke’) Schikler-Lerner en het echtpaar Norbert Verstraete en Elza D’Hanis, oud-bewoners van de Sint-Jozefstraat. Elza en Norbert redden Hadassa als klein meisje van deportatie door haar onder te brengen bij Norberts ouders. Haar moeder en broertjes werden vermoord in Auschwitz. In 1944 werd Elza gearresteerd wegens het verbergen van Joodse kinderen en gedeporteerd naar vrouwenkamp Ravensbrück. Ze overleefde ternauwernood de oorlog. Norbert en Elza zorgden voor ‘Anneke’ tot haar vader haar in 1945 weer terugvond. Tussen het echtpaar Verstraete, Hadassa en haar kinderen bleef een sterke band bestaan. 

Schrijf nu in

 

Crea 16, Grote Hondstraat 50/52, 2018 Antwerpen 
Zondag 10 oktober, 17u – 18u30
In samenwerking met Curieus Zurenborg en Crea16. 

Buurtbewoner en actrice Lien Van de Kelder en rector Herman Van Goethem brengen de verhalen van enkele van de duizenden gedeporteerde Joodse bewoners van Zurenborg. Tijdens de nacht van 28 op 29 Tijdens de nacht van 28 op 29 augustus werden duizenden mensen in Antwerpen gearresteerd en samengebracht in scholen, voor ze met vrachtwagens naar de Dossinkazerne gebracht werden. De speelplaats van de school in de Grote Hondstraat (nu Crea16) was zo’n verzamelplek. Op deze plek gedenken we gezamenlijk de Antwerpse slachtoffers van vervolging door het naziregime, ter afsluiting van deze editie van Open Huizen. Een installatie herinnert aan de meer dan 400 namen van de mensen die hier verzameld werden op weg naar de vernietigingskampen. Buurtbewoner en actrice Lien Van de Kelder en rector Herman Van Goethem brengen de verhalen van gedeporteerde Joodse bewoners van Zurenborg. Oscar Bohnen speelt Joodse muziek. Veerle Vanden Daelen van Kazerne Dossin vertelt hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het onderzoek naar het verleden van je buurt of straat. De organisatie van Open Huizen sluit het weekend af met een slotwoord. 

Schrijf nu in
 

Ontdek de 6 activiteiten in Deurne.

Galifortlei 244, 2100 Deurne
Zaterdag 9 oktober, 14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje.
Taal: NL 

Bewoner Wim Kenis vertelt over zijn grootoom Jan De Ridder in zijn huis aan de Galifortlei 244, waar Jan tachtig jaar geleden woonde. Jan was politieagent in Deurne en lid van het verzet. Hij redde verschillende Joodse buurtbewoners van deportatie door hen te waarschuwen voor komende arrestaties. In januari 1944 werd hij samen met 43 van zijn collega’s gearresteerd. Jan werd gedeporteerd naar de gevangenenkampen van Buchenwald, Ellrich en Nordhausen, waar hij op 9 maart 1945 overleed aan ziekte en ontbering.     

Schrijf nu in


Cruyslei 86-88, 2100 Deurne
Zaterdag 9 oktober, 14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL / FR 

Buurtbewoonster Edith Flamand praat met Marie-Francoise Haber over de vervolging van haar familie tijdens Wereldoorlog II. Sender Haber en Frimet Löw woonden met hun kinderen Sonja en Sylvain aan de Cruyslei 88. Na de razzia in Deurne op 28-29 augustus 1942 dook het gezin Haber onder in Berchem. Sender, Frimet en Sonja werden er begin 1943 verklikt en opgepakt. Ze werden met Transport XX vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. Alleen Sylvain, die elders ondergedoken zat, overleefde de oorlog. Zijn dochter Marie-Francoise vertelt nu hun familieverhaal. 

Schrijf nu in


Mortselsesteenweg 11, 2100 Deurne      
Zaterdag 9 oktober, 14u – 15u; 15u30 – 16u30; 17u – 18u 
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL 

Buurtbewoners Piet Wollaert en Jan Michiels onderzochten de verhalen van vroegere bewoners Lode Sel en Louisa Swaap. Lode Sel woonde aan de Mortselsesteenweg 11 en verspreidde tijdens de oorlog verzetskrantjes. Op zijn zeventiende verjaardag, 4 december 1941, werd Lode gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Begin 1943 werd hij gedeporteerd naar Oostenrijk en Duitsland, waar hij op 29 maart 1944 in Karlsruhe overleed aan ziekte en ontbering. Louisa Swaap woonde een huizenblok verderop. De Nederlandse tandartsassistente verhuisde vanuit Leiden naar Deurne met het idee om hier haar oude dag te slijten. Tijdens de Jodenrazzia in augustus 1942 werd Louisa opgepakt. Ze werd naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. 

Schrijf nu in


Buurthuis Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne    
Zaterdag 9 oktober, 14u – 17u 
In samenwerking met buurthuis Dinamo en buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL 

14u: Buurtbewoners Hafida Dalaa en Marc Weyns gaan in gesprek over het initiatief om Struikelstenen te leggen voor de huizen van slachtoffers van Wereldoorlog II in Deurne. Marc vertelt het verhaal van de familie Mendelsohn, die in de Ten Eekhovelei 337 woonde: schoenmaker David, zijn vrouw Chana en hun drie kinderen. David stierf vlak voor de oorlog, Chana stond er plots alleen voor. Ze vluchtte in 1942 met haar kinderen naar Brussel, maar werd daar opgepakt. Op 12 september werden de Mendelsohns vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. 

15u: Hafida maakt de link met hedendaagse verhalen over vervolging, verzet en vluchten. Ze vertelt over de vluchtelingencrisis en gaat in gesprek met Fatima, die zelf Afghanistan ontvluchtte.

16u: Bibliotheek Couwelaar presenteert een vertelling van het verhaal van Anne Frank aan de hand van een ‘Kamishibai’, een Japans voorleestheater. Met een VR-bril kunnen geïnteresseerden ook een kijkje nemen in het Achterhuis. 

Na afloop volgt een receptie.   

Schrijf nu in
    

Dienstencentrum Kronenburg, Van Duyststraat 192, 2100 Deurne 
Zondag 10 oktober, 14u – 15u30 
In samenwerking met Dienstencentrum Kronenburg en buurtwerk ’t Pleintje.
Taal: NL 

Gewezen scheepshersteller Michel Moorkens vertelt over Franky Totte en Pierre Wellekens, jongens uit de Kronenburgwijk. Franky en Pierre werkten als scheepsherstellers bij Mercantile Marine Engineering aan het Hansadok. Net als een deel van hun collega’s vervoegden ze tijdens de oorlog de verzetsorganisatie Onafhankelijkheidsfront. In 1942 werden ze opgepakt en weggevoerd naar Duitsland. Pierre kwam er om, maar Franky overleefde de oorlog. Hij liet voor zijn gedeporteerde en gesneuvelde kameraden een monument oprichten aan het Hansadok. Michel put uit Franky’s unieke getuigenis om dit bijzondere verhaal van verzet en vervolging opnieuw tot leven te brengen.   

Schrijf nu in


Buurtwerk ’t Pleintje, Sint-Rochusstraat 106, 2100 Deurne 
Zondag 10 oktober, 14u – 17u
In samenwerking met buurtwerk ’t Pleintje. 
Taal: NL

Buurtbewoner Marc Weyns praat met Frederik Kuliasko over de oorlog en over zijn vader Moritz. Moritz en Jansje Kuliasko hadden een winkel op de Herentalsebaan in Deurne. Frederik was drie toen de oorlog uitbrak. Het Joodse gezin dook onder in Tervuren. Moritz werd er in mei 1944 opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Freddy en zijn moeder bleven ondergedoken. Ze keerden na de oorlog terug naar Deurne. Marc praat ook met buurtbewoners over hun initiatief om Struikelstenen te leggen voor de voormalige woningen van slachtoffers van Wereldoorlog II. Aansluitend volgt een receptie. 

Schrijf nu in
 

Ontdek de 2 activiteiten in Borgerhout.

Theatergarage, Bouwhandelstraat 72, 2140 Borgerhout
Zaterdag 9 oktober, 14u – 15u30  
In samenwerking met de Theatergarage. 
Taal: NL

Buurtbewoners van de Theatergarage stellen hun onderzoek en toekomstige projecten voor over het Joodse verleden van Borgerhout rond de Gitschotellei. Vlak voor Wereldoorlog II was dit een bruisende buurt met synagogen, diamantslijpers, koosjere winkels en welgestelde Joodse families. Koen Huybreghts en Catherine Joos vertellen over dit Joodse buurtleven en de arrestaties en deportaties die een abrupt einde maakten aan de Joodse gemeenschap in de wijk. Auteur Jeroen Olyslaegers leest voor uit zijn bekroonde roman ‘WIL’. 

Schrijf nu in
 

Bouwhandelstraat 15, 2140 Borgerhout 
Zondag 10, oktober, 14u – 15u30 
In samenwerking met de Theatergarage. 
Taal: NL 

Bewoner Catherine Joos gaat in gesprek met Melvyn Fishel. Melvyns grootouders, Mendel en Emily, verhuisden begin jaren 1920 van Liverpool naar Antwerpen. Toen de oorlog uitbrak woonden ze met hun zonen Benny, Len en Leon in de Leescorfstraat. Benny en Len werden al vroeg gearresteerd als ‘staatsvijanden’ door hun Britse nationaliteit, en naar een werkkamp in Duitsland gestuurd. Het zou uiteindelijk hun leven redden. Mendel, Emily en jongste zoon Leon werden in 1942 via Kazerne Dossin naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. In 1945 bevrijdden de Britten Benny en Len in kamp Illag Spital in Oostenrijk. Melvyn Fishel, zoon van Len, leest voor uit de brieven die zijn vader en andere familieleden vanuit de kampen stuurden. 

Schrijf nu in


 

Ontdek de activiteit in Berchem.

Kleuterschool Klavertjevier, Arthur Sterckstraat 61, 2600 Berchem 
Zondag 10 oktober, 11u – 12u30 
In samenwerking met stedelijke kleuter- en basisschool Klavertjevier. 
Taal: NL 

Tom De Brabander, meester in het derde leerjaar, doet onderzoek in de stamboeken van Klavertjevier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden heel wat Joodse kinderen plots uitgeschreven uit hun klasjes. Eén van die kinderen was David Lemel, die in 1940 voor het eerst naar de kleuterschool in Berchem ging, maar er datzelfde jaar alweer moest vertrekken. Davids ouders vluchtten toen met hun kinderen weg uit Antwerpen. In 1944 werd het gezin Lemel opgepakt in Lier. David, zijn moeder, zusje en broertje werden met het laatste transport naar Auschwitz gedeporteerd en daar omgebracht. Hun vader Jacob, een schrijver en journalist, kon aan deportatie ontkomen. Tom vertaalt uit Jacobs Jiddische memoires.   

Schrijf nu in


 

Cookies opgeslagen